Wat zit jij te kijken?

Zoals ik in een eerder bericht heb beschreven zijn wij gestart met gebarentaal. Tot nu toe hebben wij les gehad in NmG (Nederlands met Gebaren). Dit gebruiken wij om te communiceren met Dex.

NmG is anders dan de “officiële” gebarentaal. Waarom ik dit tussen aanhalingstekens zet, leg ik later in dit bericht uit

Na de eerste duidelijke uitslagen van de BERA testen van Dex, werd vanuit het Audiologisch Centrum in het MUMC+ een begeleidingstraject aangevraagd. Hiervoor kregen wij een gezinsbegeleider vanuit Adelante aangewezen die tot heden met grote regelmaat bij ons thuis komt om samen het gehoor van Dex te monitoren. 

Een onderdeel in het begeleidingstraject was communicatie met onze kleine man. Want hoe communiceer je met iemand die niet of niet goed kan horen? Met gebaren.

Mooi maar pijnlijk

Een fantastische manier om in een vroeg stadium al te leren communiceren.
Door middel van meerdere lesmomenten, speciale apps en websites, leerden wij “praten” met Dex. Belangrijk bij NmG is dat je blijft praten en keywoorden uitdrukt in gebaren. Lastiger dan je denkt, want ons brein doet liever één ding tegenlijk.

En daar begonnen ook de eerste pijnlijke momenten: wij worden met grote regelmaat bekeken als wij naar Dex gebaren. Men staart eerst naar ons en dan maar Dex als of hij van alles mankeert en apart is. Je wordt met de neus op de feiten gedrukt dat als je ook maar iets anders dan “normaal” bent, je er eigenlijk niet bijhoort.

Erkenning

Een bril is een hulpmiddel om te beter te zien en wordt maatschappelijk als normaal gezien. Gehoorapparaten en gebarentaal is dan eigenlijk al een brug te ver. Vreemd want het zijn alleen maar hulpmiddelen om beter te kunnen horen en communiceren.

Sterker gesteld: het NGT (Nederlandse GebarenTaal) is pas sinds 13 oktober 2020 erkende als officiële taal terwijl meer dan 30.000 gebruikers communiceren met gebaren. Een doof persoon kon tot sinds kort bijvoorbeeld de openbare debatten in de Tweede Kamer niet volgen.

Laat maar gaan

Inmiddels wordt het voor ons normaal dat mensen Dex en/of ons niet als normaal zien. Want je bent als prematuurouder al vaak alleen in je strijd tegen alles. We laten het maar gaan en proberen ons staande te houden doormiddel van lotgenoten en diegene die wel zich willen verdiepen in onze wereld met Dex en zijn uitdagingen.

Wij zijn ontzettend dankbaar voor de aandacht, ondersteuning en middelen die we krijgen om de gebaren onder de knie te krijgen.
Zo hebben wij de eerste module (Babygebaren) afgerond en staan we ingeschreven voor de vervolgcursus die spoedig zal starten. Voor kinderen bestaat er een programma genaamd Lotte en Max. Een interactieve en speelse manier om gebaren te leren.

Wij komen er wel

En het zal wel nog enige tijd duren, maar met kleine stapjes veurwaarts, zullen we sterker worden. We blijven dankbaar voor de ondersteuning die we ontvangen, hoe zwaar en tijdrovend het ook mag zijn.

Wil je zelf ook gebaren leren om met Dex of andere te kunnen communiceren?
Kijk dan eens op de volgende sites/ IG accounts

Volg jij Veurwaarts al?

LAAT HIER JE BERICHT ACHTER

Vind je deze blog leuk? Deel deze dan met je vrienden!

Deel dit verhaal op Facebook
Deel dit verhaal op Twitter
Deel dit verhaal op LinkedIn
Deel dit verhaal op WhatsApp
One comment
  1. Auditieve Neuropathie » Veurwaarts

    […] Het meest frustrerende is dat hij ongecorrigeerd reeds 10 maanden oud is, maar een gehoorleeftijd heeft van 4 maanden. De achterstand die Dex momenteel heeft, loopt steeds verder op zolang de instellingen niet goed staan. Juist op deze leeftijd zijn zijn hersenen een spons om geluiden, klanken en tonen te onderscheiden. Wat de gevolgen op de korte en lange termijn zijn, zullen de komende tijd nog een vraagteken blijven. Wij proberen te stimuleren wat mogelijk is, maar zien ook dat hij er minder op goed op reageert. Behalve als wij met onze handen “praten” oftewel gebarentaal. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *