RS Virus

Deze blog ben ik al 7 maanden veurwaarts aan het schuiven. Want Dex kreeg sinds september elke 28 dagen een vaccinatie om kans tot infectie te verkleinen. De dreiging wordt daar in ieder geval niet mee weggenomen. Voor mij was dit alles wel een dingetje om te voorkomen dat Dex het virus zou oplopen en daarmee terug naar het ziekenhuis moest aan de beademing.
Afgelopen week op 23-04-2020 kreeg Dex (als alles goed is) zijn laatste vervelende vaccinatie en zal hij sterk genoeg zijn om een eventuele volgende infectie beter af te wenden.

Het is normaal om met een verkoudheid niet op kraambezoek te gaan of veel met baby’s te doen. De kans dat de kleine ook verkouden wordt is dan groot. Bij een prematuur baby, waarbij de weerstand al lager is, kan een verkoudheid vele grotere gevolgen hebben. Namelijk het Respiratoir Syncytieel Virus. in de volksmond genaamd RS of RSV.
Het veroorzaakt infecties in de neus, keel, luchtpijp en longen en kan ernstige ademhalingsproblemen veroorzaken. Het overgrote deel van premature baby’s dienen dan ook opnieuw opgenomen te worden voor zuurstofondersteuning of zelfs beademing. Iets wat voor veel ouders een herbeleving wordt van de helse periode op de NICU.

Blauwe zak met diepvries product
In een dergelijke zak kregen wij 8 keer het vaccin aangeleverd.

Hygiëne

Naarmate we steeds dichterbij het moment kwamen dat we met Dex naar huis mochten, kwamen de zenuwen en angsten naar boven. Dan moesten wij alles opeens zelf doen, goed opletten, voeding met alle toevoegingen bereiden en dat zonder de hulp die we gewend waren vanuit het ziekenhuis.

Vooral dat goed opletten was een dingetje. Vanuit de NICU waren we gedisciplineerd om aandacht te hebben voor onze hygiëne en zaken rondom de verlaagde weerstand van Dex. Want net zoals de Corona van nu (2020) kan iedereen het RS virus hebben en overdragen door een simpele aanraking.
Bij ons zat de angst dat wij of iemand anders Dex zou aansteken, behoorlijk hoog en zorgden voor een soort eigen quarantaine. Want die sterillium waar ik al eerder over had geschreven werd richting de winter nog meer gebruikt.

Als ik verkouden was met niezen en verstopte neus, stond er standaard een rol wc papier, plastic zak en sterillium naast mij op de bank. Bij iedere nies of weggeveegde snot, deed ik mijn handen wassen en desinfecteren.
Wellicht klinkt het nu tijdens Corona voor meer mensen bekend in de oren, maar voor ons was dit al vanaf 17 april 2019 dagelijkse gang van zaken. Bij niezen op de NICU had je direct de aandacht van iedereen en was je bang dat je de kleine zou besmetten. Ik heb met regelmaat een mondkapje gedragen om bij Dex aan de couveuse te mogen zitten.

Synabgis medicijn
1,5 ml vaccin, wachtend om klaargemaakt te worden.

Dwang

We kwamen steeds verder in het “RS seizoen” en mijn dwang van hygiëne, schoonmaken en opletten piekte gigantisch. Het liefst had ik geen bezoek in huis en waren kuchende mensen de grootste bedreiging. Ik werd er onrustig van en bleef bezig met, soms onzinnige” dingen schoonmaken. Het ergste was dat ik het wel doorhad, maar niets in mij had het vermogen om mij te stoppen.

En nu? Ik ben nog steeds bang. Bang dat Dex een infectie oppikt en er dan verschrikkelijke dingen gebeuren, zoals opname op de PICU, of erger…
Officieel is het RS seizoen nu voorbij en zal een ernstige verkoudheid niet meer zo snel voorkomen. Gelukkig zal Dex komend seizoen geen prikken meer nodig hebben, omdat hij dan sterker zal zijn. De verkoudheid of griep zal zeker komen, maar een ziekenhuis opname zal niet meer snel nodig zijn. Of toch?

Die vraag zal altijd in mijn gedachten blijven galmen.


De vaccinatie

De spuitjes dienen gedurende het seizoen iedere 28 dagen toegediend worden. Een verpleegkundige komt Dex wegen en berekend de juiste dosering. Door middel van een of twee spuitjes wordt het vervolgens met een lange naald (3 a 4 cm) in de bovenbeenspier gespoten. Tot slot wordt er gekeken of er bijwerkingen zijn zoals apneu of allergische reacties of shock. Geen milde bijwerkingen en daarom hebben wij in het begin een koffer gekregen met verschillende noodmedicatie.

Als papa was ik ook benieuwd wat de vaccinatie zou kosten en ben ik terug gaan kijken bij de zorgkosten van Dex: slechts €10.900, koopje toch? Gelukkig krijgen wij de medische kosten van Dex volledig vergoed.

Nooit meer

Voor nu houd ik mij vast aan het gegeven dat Dex deze vaccinatieronde maar een keer nodig heeft. Er zullen zeker nog andere zaken zijn, die ik nu nog niet besef, maar waar wij nog mee in aanmerking komen.

LAAT HIER JE BERICHT ACHTER

Vind je deze blog leuk? Deel deze dan met je vrienden!

Deel dit verhaal op Facebook
Deel dit verhaal op Twitter
Deel dit verhaal op LinkedIn
Deel dit verhaal op WhatsApp
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *