Mijn zoon

Euver Dex

Zijn start

Dex Schoonbrood is via een spoedkeizersnede geboren op 17 april 2019 om 12.21u. Zowel gewicht en lengte werden geschat: 1260 gram en 35cm. Op deze datum zat Dex 29 weken en 4 dagen in de buik van mama Kylie.

Een klein hummeltje wat plots uit de buik werd gehaald en zonder ouders in de NICU ambulance werd overgeplaatst van het Zuyderland ziekenhuis in Heerlen naar het Maastricht UMC+ in Maastricht.

Zijn start was slecht en daardoor was zijn overlevingskans klein. Gedurende de eerste week verslechterde zijn situatie met de dag. Een onbekende infectie zorgde ervoor dat zijn kleine lichaampje te hard moest knokken. Er werd besloten om een breed spectrum aan antibiotica toe te dienen om hem zo te helpen tegen de infectie. Gelukkig werd hij na 5 dagen niet meer zieker en kwam er voorzichtig een keerpunt en stabiliseerde de situatie.
Geregeld heeft hij, net als andere prematuurbaby’s, meerdere keren een terugval gehad. Bij Dex waren de onrijpe longetjes de grootste boosdoener. Hij heeft lang aan zowel beademing als zuurstofondersteuning gelegen.

Speciale MRI couveuse waarmee Dex gescand word.

Hersenbloeding

Iedere week werd van zijn hoofd een controle echo gemaakt om eventuele bloedingen, vochtophopingen of andere urgente zaken op te sporen. Na enkele weken werd een niet te specificeren plekje zichtbaar. Na zijn eerste MRI bleek dat hij een IVH Graad I heeft opgelopen. Een bloeding in zijn hersenen welke zich in de aansturing van de motoriek bevindt. De eerste prognose is dat hij Cerebrale Parese heeft overgehouden aan de bloeding.

Gehoorverlies

Op de NICU heeft Dex meerdere ALGO testen gehad welke allemaal een negatieve uitslag gaven. Hierop is Dex bij het Audiologisch Centrum voor meerdere BERA gehoortesten geweest. Voor nu is er een matig tot zwaar gehoorverlies bekend. Door steeds afwisselend resultaten tussen de objectieve testen en subjectieve waarnemingen is Auditieve Neuropathie nog niet uitgesloten.

Als ouders hebben we vrij snel gekozen om alles aan te pakken om de communicatie van en naar Dex te stimuleren. Het is vanzelfsprekend dat de gesproken taal niet voldoende zou zijn. Daarom volgen wij een verschillende cursussen NmG. Met NmG blijven we praten, maar ondersteunen dit met de gebaren uit de Nederlandse gebarentaal.

Dex in buikligging op de mat met zijn gehoorapparaten in.

Soms realiseer je achteraf pas hoe kwetsbaar iets kan zijn. Helaas is het dan al te laat.