Hoe oud is Dex nu? Uhhhh even rekenen want wil je zijn leeftijd of zijn gecorrigeerde? Hierop kijken 9 van de 10 mensen je raar aan alsof ik de leeftijd van mijn kind niet weet.
Natuurlijk weet ik dit, maar juist bij een prematuur geboren baby is het vaak lastig, omdat in de eerste 2 a 4 jaar gesproken wordt van de gecorrigeerde leeftijd.
Het corrigeren van de leeftijd is voornamelijk belangrijk om de baby’s een eerlijke start te geven op gebieden zoals groei, lichamelijke ontwikkeling, spraak taal maar ook sociaal emotionele ontwikkeling. Want er zijn teveel zaken anders.
Bij het corrigeren van de leeftijd dient men rekening te houden met de uitgerekende datum. Dus de daadwerkelijke kalenderleeftijd minus het aantal weken dat de baby te vroeg geboren is.
Als voorbeeld onze Dex
Dex zou als hij 40 weken bij mama in de buik had gewoond, volledig volgroeid ter wereld zijn gekomen. (Theoretisch zonder problemen)
Om zijn voortgang te monitoren ga je naar een consultatiebureau om te wegen, meten en andere onderzoekjes. Maarrrr…
Dex is 11 weken te vroeg geboren. Als je dit in cijfers zou uitdrukken was hij op dat moment pas voor “72% volgroeid”. Op school was ik met een dergelijk percentage heel blij geweest want dan had ik een voldoende gehad.
Een baby groeit niet lineair in de buik. In het begin gaat alles geleidelijk en naarmate de weken vooruit kruipen, komen de grootste (omvangrijke en cruciale) ontwikkelingen in de laatste weken. Denk hierbij aan het verder ontwikkelen en rijpen van longen, inmuunsysteem, hersenen etc.
Een prematuur geboren baby komt eerder op de wereld dan dat bovenstaande zaken zijn ontwikkeld. Het tedere lichaampje gebruikt, tijdens de abrupte start, alle energie om te groeien en aan te sterken. Hierdoor lopen sommige andere ontwikkelingen vertraging op.
Iedere start is anders, iedere prematuurbaby heeft een eigen unieke strijd moeten leveren, vaak met consequenties die direct of later ten koste gaan van iets.
Als wij Dex zien als zijn kalenderleeftijd zou hij al bepaalde zaken “moeten” zoals kruipen, aanwijzen en zelfstandig gaan zitten. Iets wat 90% van de a terme geboren baby’s wel laten zien. Die vooruitgang wordt gemeten volgens de Van Wiechenschaal. Hiermee worden achterstanden van baby’s zichtbaar. Met die achterstand zou bij Dex nog meer stickers krijgen en zal hij alles behalve dan normaal zijn. Hij zou dan continue achterlopen in alles. Super oneerlijk toch?
Om de achterstand, die prematuren al hebben, weg te strepen wordt er dus rekening gehouden met de uitgerekende datum. Dan ziet een groeicurve er plots wel goed uit en klopt het omrollen, tandjes krijgen etc wel.
Ik ben als papa van een prematuur vaak al argwanend en onzeker over alles rondom zijn ontwikkeling. Door de correctie wordt de ontwikkeling weer gelijkgetrokken met een a terme geboren baby.
Als ik heel confronterend naar mezelf kijk, gebruik ik de leeftijdscorrectie soms om mij gerust te stellen.
Dit betekent dan niet dat alles zomaar gelijk loopt, want verschillen zullen ten alle tijden aanwezig blijven. Want na een slechte start van het prille leventje van Dex heeft hij met 5-0 achtergestaan. Des te belangrijker is het om als ouders alleen te kijken naar de ontwikkeling van je eigen kind. En nu ik die zin typ, realiseer ik me dat ik toch altijd vergelijk met a terme geboren baby’s.
Want je ontkomt er niet aan, vaak door de niet beter wetende maatschappij…
2 comments
Eline
Wat super goed uitgelegd! De vraag “corrigeer je nu nog steeds?” Vind ik echt super irritant… in t vervolg laat ik dit wel lezen 😅
Melanie
Pff ja vergelijken doe je helaas toch altijd. Met onze 2 gezonde dames denken ik altijd al als ik een foto of filmpje zie: jeetje dat kan die van ons “nog” niet. Terwijl dat onzin is natuurlijk want die kunnen dan alweer andere dingen. Maar in jullie geval kan ik me de frustratie al helemaal voorstellen. Maar elke stap die jullie kereltje maakt is mooi en bijzonder. Hij komt er vanzelf wel 😘