13-11-2019 | De hel op aarde

In opvolging van de vorige berichten, eentje specifiek over de NICU, waar wij met regelmaat vragen over hebben gekregen.

De Neonatale Intensive Care Unit. In het MUMC is dit een zaal waar maximaal 13 baby’s op de Intensive Care kunnen liggen en waar een meervoud aan apparatuur, kabels, slangen en emoties aanwezig zijn.

Zoekplaatje

De eerste paar minuten weet je niet waar je moet kijken en wat je kunt verwachten. Je volgt de slangetjes van een apparaat naar de couveuse en met geluk kun je een glimp van je baby zien. Je voelt een sprankje blijdschap om je kind voor de eerste keer te zien en misschien zelfs aan te raken. Plots piept de monitor en knippert er vanalles, verpleging komt aangesneld en draait aan knoppen. Zuurstof daalde naar kritieke waarden, maar het hersteld weer, wordt er gezegd. Twijfel slaat toe, want dat zogenaamde “herstel” zie jij niet. Je blijdschap heeft inmiddels plaats gemaakt voor angst. Want het laatste wat je wilt is kaartjes in een grijze envelop te moeten versturen…

Alarmpjes

Hoevaak kan een ouder die switch van emoties aan? Anders gezegd: hoevaak kan een ouder een alarmpje meemaken of aanhoren? Voor mij is het antwoord in ieder geval 1. Helaas hebben we er in de ziekenhuisperiode van Dex ruim 15.000 aan zijn monitor gehad. (Ik ben gestopt met ze te tellen in zijn medisch dossier). Grote en kleine alarmgeluiden die stuk voor stuk je hartslag omhoog laten schieten.

Ondanks alles wil je niet weggaan en bij je kind blijven. Het wordt langzaamaan je nieuwe huiskamer, waar je door de verpleging wordt geholpen en getroost. 95% van de dag breng je hier de tijd door. Hier voelden wij ons veilig, begrepen en geaccepteerd. De hel op aarde werd voor ons een veilige haven toen Dex zijn eerste MRI kreeg. Bij de scan voelden wij ons niet op het gemak en zijn we terug gegaan naar de NICU. Wachtend naast een lege couveuse.

Volg jij Veurwaarts al?

LAAT HIER JE BERICHT ACHTER

Vind je deze blog leuk? Deel deze dan met je vrienden!

Deel dit verhaal op Facebook
Deel dit verhaal op Twitter
Deel dit verhaal op LinkedIn
Deel dit verhaal op WhatsApp
One comment
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *