12-11-2019 | Hoe gaat het?

Die vraag krijgt iedere ouder met regelmaat. Meestal is dit uit beleefdheid, gewoonte en soms uit oprechte interesse. Als ouder van een prematuur en/of dysmatuur is dit een vervelende vraag. Waarom? Omdat er simpelweg geen passend antwoord is.

Wij hebben een dergelijke vraag zo vaak gekregen om uiteindelijk te antwoorden met: Goed. Een flinke leugen, maar door de tijd heen hebben we geleerd dat men niet weet hoe men moet reageren als we alle zorgen en medische zaken toelichten of dat men alleen het antwoord “Goed” kan of wilt begrijpen.

Lotgenoten

Als wij met lotgenoten praten, merken we dat wij niet de enigste zijn die zo reageren. Vaak wil je ook niet steeds alles blijven herhalen wat er “anders is dan de standaard” en steeds maar weer geconfronteerd te worden met antwoorden waar je niets mee kunt.

Terugkijkend naar onze eerste periode hebben wij van alles gehoord en voorbij zien komen:

Wat fijn dat je de laatste 11 weken zwangerschap niet hebt hoeven meemaken.”

Hadden wij het maar mogen meemaken, ergens naar toe leven en het afmaken zoals zo veel andere ouders. Of in alle hectiek naar een ziekenhuis rijden met je puffende vrouw naast je op de stoel . Dit is ons ontnomen.

“Infectie zeg je? Ach, die van mij zijn ook altijd heel verkouden. Is goed voor de weerstand, let op, worden ze alleen maar sterker van.”

Wat voor vele baby’s alleen een snotneus betekend, kan voor een (ex)couveusebaby een ziekenhuis opname betekenen waarbij de longetjes het te zwaar krijgen en er opnieuw beademd moet worden. Dit wil je als ouder niet nogmaals meemaken. Daarom zijn wij heel voorzichtig en gebruiken gebruiken wij continue desinfectiemiddel. Over het desinfectiemiddel heb ik nog een blog geschreven

“Sterkte, we weten precies wat jullie meemaken.”

Als dat daadwerkelijk zo was, wist je dat je zoiets niet moet zeggen. Het is niet uit te leggen hoe machteloosheid aanvoelt als je kind ligt te vechten en je bijvoorbeeld als vader verplicht naar het gemeentehuis moet. Of keuzes je maakt terwijl het besef er nog niet is dat dit over je eigen kind gaat.

Er zijn nog vele voorbeelden te noemen en vaak zegt men bovenstaande om juist de genegenheid te bieden die men denkt te moeten geven. Hetzelfde dat men denkt: even vragen hoe het gaat.

Wereld Prematuren Dag

Dit alles betekend niet dat je niks moet vragen of zeggen, maar juist begrijpt en nadenkt dat er soms geen antwoord gegeven kan worden op een simpele vraag.

Dit jaar staat de Wereld Prematuren Dag in het teken van Contact. Wil je meer over het thema weten? Lees het op de website van Couveuseouders.

LAAT HIER JE BERICHT ACHTER

Vind je deze blog leuk? Deel deze dan met je vrienden!

Deel dit verhaal op Facebook
Deel dit verhaal op Twitter
Deel dit verhaal op LinkedIn
Deel dit verhaal op WhatsApp
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *